Vydáno dne 29. 03. 2013 (4389 přečtení)
Po dlouhé době jsme se rozhodli vrátit k naší sérii vegetariánských receptů a to rovnou celou sérií receptů. Tyto kuchařské inspirace budou vycházet jednou týdně. Avšak zpět k samotnému receptu
Ingredience:
1 kg syrových brambor
0,5 kg polohrubé mouky
špetka soli
200g ovčí brynzy
150g hlívy ústřičné (možno více či méně podle chuti :))
jeden balíček uzeného tofu
menší červená cibulka
stroužek česneku
drcený kmín
sůl + pepř dle chuti
Brambory na jemno nastrouháme. Pokud jsou hodně vodnaté, přebytečnou vodu slijeme. Přidáme mouku a špetku soli a zpracujeme těsto. Ve velkém hrnci přivedeme k varu vodu, a abychom se přesvědčili, zda máme správnou hustotu těsta, uvaříme jeden zkušební noček. Poté těsto po částech třeme přes síto na halušky do vroucí vody. Poté, co vyplavou, vylovíme halušky cedníkem a vložíme do mísy se lžící oleje, aby se neslepily. Při každé nové várce hotové halušky promícháme.
Na větší pánvi rozehřejeme dvě lžíce olivového oleje a osmahneme cibulku. Po chvíli přidáme česnek buď prolisovaný, nebo na plátky a na nudličky nakrájenou hlívu. Zaprášíme drceným kmínem. Chvíli opékáme a poté přidáme na kostičky nakrájené tofu a asi za dvě minuty brynzu. Rozpouštějící se sýr vmícháváme do ostatních ingrediencí a nakonec přidáme halušky. Všechno dobře promícháme, podle gusta osolíme a opepříme a na mírném plameni prohřejeme. A je to! Můžeme servírovat.
Dobrou chuť :)
Přínos:
1) Hlíva ústřičná – pozitivně ovlivňuje hladinu cholesterolu, zvyšuje odolnost vůči zánětlivým, plísňovým a bakteriálním chorobám, proti hemoroidům a ekzémům
2) Tradiční sýr brynza – oproti „komerčním“ jogurtům obsahuje až desetinásobek různorodých mléčných bakterií, bohatý zdroj vápníku, snižuje hladinu cholesterolu