Řasa Wakame
Vydáno dne 18. 09. 2005 (5893 přečtení)
Její latinský název zní " Undaria pinnatifida"
Wakame je dlouhá řasa s temně zelenými listy rostoucí nepatrně hlouběji než hiziki v okolí japonského ostrova Hokkaidó. Daří se jí v chladné vodě silného oceánského proudění. Sklízí se od února do června pomocí dlouhých háků. Na pobřeží jsou namáčeny do vařící vody, pak do čerstvé studené vody a nakonec na šňůrách sušeny.
Wakame je nepostradatelnou součástí japonských diet, v japonské lidové medicíně se používá na čištění krve a posílení krevního oběhu. Miso polévka s wakame se po generace používá pro ženy na zotavení po porodu. Wakame je velmi blízká řase kombu, v některých receptech může řasu kombu nahradit. Stejně jako kombu zabraňuje šedivění vlasů. Eventuálně pomůže, aby prošedivělé vlasy ztmavly. Wakame dodává tělu pružnost. U nás v obchodech se zdravou výživou lze koupit i instantní wakame, která je velmi jednoduchá na přípravu. Jednu lžičku instantní wakame dáme na jednu porci miso polévky, nemusíme už vařit. Pro použití do salátů namočíme řasu na 5 min. do vody.
Autor:
[přejato] |
| Zdroj: www.studioslunce.cz