Řasa Kombu
Vydáno dne 20. 08. 2005 (4541 přečtení)
Její latinský názevc zní " Laminaria japonica"
Kombu je hlubokomořská zelenina rostoucí v čistých, chladných vodách severu. U nás je známá také pod názvem kelp. Nejkvalitnější kombu roste ve velkých hloubkách s klidnými oceánskými proudy. Velmi kvalitní japonské kombu se sklízí z chladného severního moře u ostrova Hokkaido. Kombu tvoří tvrdé listy dorůstající délky 5-10 metrů. Po usušení mají tmavě zelenou barvu. Někdy bývají potaženy bílým přírodním práškem. To je způsobeno kyselinou glutaminovou. Díky ní jsou luštěniny vařené s kombu lépe stravitelné a rychleji se uvaří. Kombu obsahuje dva jednoduché cukry - fucosu a mannit, které mohou být důležité pro diabetiky, protože nezvyšují hladinu cukru v krvi. Kombu je bohatá na kyselinu alginovou, která jí dodává příjemnou chuť. Tato kyselina je nestravitelná a působí jako přirozený čistič střev. Bere ze stěn tlustého střeva usazeniny a jedy, ochraňuje před vstřebáváním těžkých kovů. Pomáhá zbavovat tělo cholesterolu. Chrání tělo před vysokým krevním tlakem. Celkově příznivě ovlivňuje metabolismus. V Japonsku se používá jako léčebný prostředek při zánětu tlustého střeva. Kombu je jedna z řas nejbohatších na jód. Po staletí ji Číňané používali k ošetření štítné žlázy. Kombu obsahuje aminokyseliny, které mírně stimulují sliznice a lymfatický systém.
Autor:
[přejato] |
| Zdroj: www.studioslunce.cz