Čaje, byliny a jiné >> Čaje >> Složení, vůně a chuť čaje

Složení, vůně a chuť čaje

Vydáno dne 21. 05. 2005 (6589 přečtení)
Čaj obsahuje velké množství různých látek, které mají vliv na jeho vůni, chuť a barvu.

Čaj a jeho slořeníChuť a čich jsou dva smysly, které jsou spolu tak svázané, že tvoří dohromady jeden. Bez účasti čichu není možné dokonale vychutnat ať už jídlo nebo pití. A pro opravdové vychutnání čaje to platí asi dvojnásob.


Rozdělení látek obsažených v čaji:


Vonné těkavé látky:
  • tvoří asi tak 0,01-0,05% celkové hmotnosti čaje
  • samosebou ovlivňují vůni :-)
Katechinové polyfenoly:
  • až 30% suché hmotnosti čaje
  • mají vliv na chuť a barvu čaje
Kofein:
  • až 7% celkové hmotnosti čaje
  • jeho příbuzné látky teofylin a teobromin jsou odpovědny za fyziologické účinky čaje
Pryskyřičné látky:
  • až 3% celkové hmotnosti čaje
  • ovlivňují a nepřímo i vůní čaje
Vosky
Cukry
Vitaminy a nerostné látky

  Související články:


[Aktuální známka: 2,33 / Hodnoceno: 6x ]



Autor: mr3ska | Vytisknout článek | Zdroj: Kniha Vše o čaji



Vyhledávání na webu

rozšířené hledání
 

  Podporujeme




Náhodný odkaz
na partnera