Vydáno dne 21. 05. 2005 (6589 přečtení)
Čaj obsahuje velké množství různých látek, které mají vliv na jeho vůni, chuť a barvu.
Chuť a čich jsou dva smysly, které jsou spolu tak svázané, že tvoří dohromady jeden. Bez účasti čichu není možné dokonale vychutnat ať už jídlo nebo pití. A pro opravdové vychutnání čaje to platí asi dvojnásob.
Rozdělení látek obsažených v čaji:
Vonné těkavé látky:
- tvoří asi tak 0,01-0,05% celkové hmotnosti čaje
- samosebou ovlivňují vůni :-)
Katechinové polyfenoly:
- až 30% suché hmotnosti čaje
- mají vliv na chuť a barvu čaje
Kofein:
- až 7% celkové hmotnosti čaje
- jeho příbuzné látky teofylin a teobromin jsou odpovědny za fyziologické účinky čaje
Pryskyřičné látky:
- až 3% celkové hmotnosti čaje
- ovlivňují a nepřímo i vůní čaje
Vosky
Cukry
Vitaminy a nerostné látky