Čaje, byliny a jiné >> Čaje >> O něco blíže k čaji

O něco blíže k čaji

Vydáno dne 10. 08. 2008 (3661 přečtení)
   Mnozí z nás si oblíbili tento prastarý nápoj o němž můžeme najít zmínky již z období zhruba před pěti tisíci lety. Nejstarší zdokumentovaná zmínky o čaji jsou datovány až někdy kolem roku 221 před naším letopočtem, kdy byla údajně zavedena daň z čaje.

Sklizeň čaje  Kdo čaj, jakožto nápoj objevil však známo není. O jeho objevení můžete nalézt mnoho pověstí a příběhů, ale který je ten pravdivý se pravděpodobně již nedopátráme. Můžeme si o něm tedy alespoň něco říci.

  Kvalitu a chuť čaje ovlivňují především podmínky, za nichž je čaj pěstován, a také způsob následného zpracování sklizených čajových lístků. Čaje vyšší jakosti jsou i dnes, přes všemožné technické "vymoženosti" sklízeny ručně, přičemž zručná sběračka dokáže za den sesbírat kolem  třiceti kilogramů čajových lístků. Jde o velice namáhavou práci. Avšak sběrači čaje a jejich rodiny nemají z této namáhavá práce žádný velký prospěch. Na mnoha čajových plantážích jim jsou za tuto práci zdarma poskytovány služby nemocnic, škol, školek a taktéž bydlení. Jedním z těchto míst je i indický Darjeeling se svým více jak stem čajových plantáží.


  Doba sklizně čajů se také liší. Zde Vám uvedu označení a období sklizní.
  • FIRST FLUSH - sklizeň od Března do poloviny Dubna
  • IN BETWEEN - sklizeň od Dubna do poloviny Května
  • SECOND FLUSH - sklizeň od Května do Června
  • AUTUMNAL - pozdní sklizeň od Října do Listopadu
  • Na některých místech, kde se čaj pěstuje je díky podnebí čaj možno sklízet celoročně.

  Nejvýznamější místa pěstování čaje ve světě
  • Čína - čajovníkové plantáže zde můžete najít i v nadmořškých výškách kolem 2500 metrů a to v provinciích ve středu a na jihu země.
  • Tchaj-wan - čaj se zde pěstuje od druhé poloviny devatenáctého století a místní specialitou jsou čaje "Oolong". Ze zelených čajů zde najdete především čaje Sencha a Gunpowder.
  • Indie - čaj se zde pěstuje od počátku devatenástého století a celková indická produkce čaje je třetinou produkce světové, přičemž zdejší čaje patří k těm nejkvalitnějším.
  • Asám - tento stát na severovýchodě Indie je největší oblastí na světě, produkující černý čaj.
  • Darjeeling - severoindické "centrum" pěstování čaje. Čaj se zde pěstuje od druhé poloviny devatenáctého století a jeho počátek mají "nasvědomí" Britové.
  • Japonsko - produkuje pouze zelený čaj. Černý čaj pro vlastní potřeby si Japonsko dováží.
  Určitě by se slušelo uvést zde i ta méně významná místa pěstování čaje, jenže to by se článek rozrostl do obřích rozměrů. Proto jich uvedu jen několik.
  • Srí Lanka - specifikem Srí Lanky (Cejlonu) je, že se místní čaje dělí podle nadmořských výšek, v nichž jsou pěstovány.
  • Afrika - nejvýznamnějšími africkými zeměmi pěstujícími čaj jsou Kamerun, Keňa, Malawi, Rwanda, Tanzanie a zimbabwe. Jedná se především o produkci černého čaje.
  • Amerika - většina americké čajové produkce pochází z Argentiny, Ekvádoru a Peru, přičemž se jedná především o čaje užívané do směsí sáčkových čajů.

  Ti z Vás, kteří si čaje oblíbili jistě znají a taktéž okusili mnoho různých druhů čaje. Víte však kam který druh zařadit?
  • Čína - Chun Mee, Lung Ching, Gunpowder, Pi Lo Chum, Keemun, Lapsang
  • Japonsko - Sencha, Bancha, Kukicha, Kokeicha, Genmaicha, Gabalong
  • Indie - Assam, Darjeeling

  Na závěr jedno čínské přísloví, jež se týká čaje: "Pijeme čaj, abychom zapomněli na rámus tohoto světa."


Zdroje dat: internet (Google), knihy o čajích

  Související články:


[Aktuální známka: 1,50 / Hodnoceno: 6x ]



Autor: mr3ska | Vytisknout článek



Vyhledávání na webu

rozšířené hledání
 

  Podporujeme




Náhodný odkaz
na partnera