Bylinné čaje, co vlastně umí

Autor: mr3ska <info(at)onelove.cz>, Téma: Čaje, Vydáno dne: 20. 08. 2008

   V tomto článku najdete pár rad a receptů na užitečné léčivé čaje spolu s tím, co léčí.

   Šípkový čaj - předně je důležité sbírat jen vyzrálé, tvrdé a dobře vybarvené šípky bez stopek. Ty následně sušíme nejlépe na plechu v teplé dobře větrané místnosti (dá se použít i sušička ovoce). Usušené šípky pak skladujeme v dobře uzavřených nádobách na temném a suchém místě.


   Heřmánkový čaj
- sbíráme jen plně rozkvetlé květy s krátkými stopkami. Následně sušíme ve stínu přičemž teplota by neměla přesáhnout 40oC.


   Kopřivový čaj - sbíráme jen listy a jen do 20. května neboť poté rostlina obsahuje mnoho dusičnanů. Ještě máme možnost sbírat mladá výhonky v září.


   Lipový čaj - Sbírají se celá květenství včetně listenu na počátku kvetení. Suší se ve stínu a pokud možno v průvanu. Droga se snadno zapaří, čímž ztrácí svoji kvalitu.


   Mátový čaj - Sklízí se krátce před květem, kdy uřízneme celou rostlinku a necháme ji ve stínu zavěšenou, dokud neuschne. V létě je dobrérostlinku seříznout, aby porost omladil.