Zajímavé čajové variace

Autor: mr3ska <info(at)onelove.cz>, Téma: Čaje, Vydáno dne: 29. 11. 2006

  Rád bych Vás seznámil s několika zajímavými čajovými variacemi. Čajomilci je zřejmě budou považovat za "barbarství", ale z vlastní zkušenosti vím, že se jimi zavděčíte i návštěvě, která čaj zrovna nevyhledává.

Čaj na anglický způsob
1 čajovou lžičku čaje na každý šálek a 1 čajovou lžičku na čajník, vřelá voda, mléko, cukr. Do ohřáté čajové konvice dáme čaj, zalijeme vřelou vodou a necháme 3-5 minut vyluhovat. Potom čaj přelijeme do nádoby nahřáté vřelou vodou. Do dobře vyhřátých šálků nalijeme teplé mléko (1/4 jejich obsahu) a doplníme horkým čajem.

Čaj po mongolsku
1 polévková lžíce čaje, 1/2 l studené vody, 30 g mouky, 1 polévková lžíce másla, 1/8-1/4 l mléka, 1 čajová lžička másla, sůlČaj rozdrcený na prášek nasypeme do nádoby, zalijeme studenou vodou a zahříváme k varu. Na pánvi osmahneme mouku na lžíci másla a potom současně s mlékem a 1 čajovou lžičkou másla přidáme do horkého čaje. Uvedeme do varu, podle chuti osolíme a podáváme.

Čaj na vietnamský způsob
1/2 l silného čaje, cukr podle chuti, drcený led, 1 šálek na kostky nakrájeného ananasu, pomerančů, broskví nebo meruněk, rum, smetana podle chutiDo šálků vložíme několik kousků ledu a nalijeme vychladlý, mírně oslazený silný čaj. Ovoce nakrájené na kostky pokapeme rumem a necháme chvíli stát. Potom je rozdělíme do šálků s čajem. Přidáme-li do hotového čaje smetanu, bude ještě lahodnější. V horkých dnech pijeme tento čaj chladný, téměř ledový, zředěný sodovkou.

Stepní čaj
12 čajových lžiček čaje, 1/2 1 vody, 2 l mléka, sůlČaj nasypeme do vody a uvedeme do varu. Přidáme podle chuti mléko se solí a směs vaříme 10 minut. Procedíme a podáváme; vyvařený čaj vymačkáme. Tento čaj se vaří většinou pouze v mléce, neboť ve stepních oblastech je často nedostatek pitné vody.

Skořicový čaj s medem
Pro přípravu tohoto čaje potřebujeme černý čaj, skořici a med. Čaj povaříme, přidáme skořici a až nakonec pak med.

Vysokohorský čaj
2 čajové lžičky čaje, vřelá voda, proslazené ovoceČaj zalijeme dvěma šálky vřelé vody a necháme 5 minut vyluhovat. Potom čajovou esenci přecedíme do nahřáté nádoby, rozléváme do šálků do poloviny jejich obsahu a sladíme proslazeným ovocem. Podle chuti dolijeme vřelou vodou.

Vysokohorský čaj
1 polévková lžíce čaje, 1/2 l vřelého mléka, cukrČaj nasypeme do předem nahřáté nádoby a zalijeme vřelým mlékem. Vyluhujeme 7 minut a podáváme.

Mléčný čaj
2 čajové lžičky čaje, 1/2 l vřelého mléka, 1 žloutek, 1 čajová lžička medu nebo cukruČaj zalijeme vřelým mlékem. Žloutek utřeme s medem nebo cukrem, přidáme přecezené mléko a podáváme.

Ovocný čaj s medem
1/2 šálku medu, 6 hřebíčků, 1 kousek skořice, špetka soli, 1 1/2 šálku vody, 2 1/2 šálku ovocného moštu, šťáva ze 2 citrónů, 2 šálky silného čaje, 1 pomeranč. Med, skořici a hřebíček zalijeme vodou a vaříme 5 minut, potom přecedíme do konvice. Přilijeme ovocnou šťávu, čaj a vložíme oloupaný pomeranč nakrájený na malé kostičky. Hotový nápoj ihned podáváme.