Kombucha je starověký nápoj a léčebný produkt.

Svůj původ má nejspí v Asii. S rostoucím zájmem o východní léčebné metody, Kombucha cestovala přes Rusko do západní Evropy. V těch zemích, byla Kombucha povaovaná za chutný, zdravý nápoj a část vyváené stravy. Na své cestě do západního světa, se tento nápoj zdál v mnoha případech působit zázračně. Z toho důvodu byl často nazýván magická houba, zázračná houba, dnové elé a podobně, pro její úspěné výsledky v léčení novodobých onemocnění. Zatímco Kombucha byla ji populární léčebnou metodou v dvacátých létech a třicátých létech v Rusku, Československu, Německu a Rakousku, kvaený nápoj téměř zanikl v poválečných letech druhé světové války. Důvody pro toto byly dvojí - lidé museli pěstovat svou vlastní zeleninu kvůli potravinovým nedostatkům a to mělo za následek více zdravé a výivné stravy, a cukr byl nedostatkový. V edesátých a sedmdesátých, kdy se ivotní úroveň zlepila, Kombucha se stala znovu známou jako zázračný nápoj, zmíňovaný v mnoha novinových článcích. Kombucha je větinou připravována jen s běným čajem nebo zeleným čajem.