Kombucha je starověký nápoj a léčebný produkt.
Svůj původ má nejspíš v Asii. S rostoucím zájmem o východní léčebné metody, Kombucha cestovala přes Rusko do západní Evropy. V těch zemích, byla Kombucha považovaná za chutný, zdravý nápoj a část vyvážené stravy. Na své cestě do západního světa, se tento nápoj zdál v mnoha případech působit zázračně. Z toho důvodu byl často nazýván magická houba, zázračná houba, dnové želé a podobně, pro její úspěšné výsledky v léčení novodobých onemocnění. Zatímco Kombucha byla již populární léčebnou metodou v dvacátých létech a třicátých létech v Rusku, Československu, Německu a Rakousku, kvašený nápoj téměř zanikl v poválečných letech druhé světové války. Důvody pro toto byly dvojí - lidé museli pěstovat svou vlastní zeleninu kvůli potravinovým nedostatkům a to mělo za následek více zdravé a výživné stravy, a cukr byl nedostatkový. V šedesátých a sedmdesátých, kdy se životní úroveň zlepšila, Kombucha se stala znovu známou jako zázračný nápoj, zmíňovaný v mnoha novinových článcích. Kombucha je většinou připravována jen s běžným čajem nebo zeleným čajem.